Ползите от студените душове – какво ни носят ледените тръпки

Въпреки че може да изглежда нелогично, студените душове всъщност са полезни както за ума, така и за тялото ви. За най-добри ползи включете студените душове в ежедневието си. Тъй като това изисква сила и отдаденост, препоръчително е постепенно да увеличавате продължителността и интензивността. Ако нямате предишен опит със студен душ, започнете с обикновен душ и завършете последните 30 секунди със студена вода. Бързо ще забележите, че сте в състояние да понасяте студа все повече и повече и в крайна сметка студените душове се превръщат в нещо, което очаквате с нетърпение.

Много експерти препоръчват ежедневните студени душове заради техните ползи. Измежду тях са световно известните Джим Куик (експерт по развиване на паметта) и Вим Хоф („ледения човек“, чийто метод помага на хиляди хора по целия свят, включително известни актьори и професионални атлети). Съществуват и множество научни и медицински изследвания, които подкрепят ползите от контролираното излагане на студ.

Известни ползи от студените душове

Хиляди хора от цял свят вече включват студените душове в ежедневието си. Основните ползи, съобщени от хората, които редовно вземат студен душ, са изброени по-долу:

Ползи за физическото здраве

Това е област, която е подкрепена от много изследвания. Вече има проучвания, които показват, че студените душове могат да имат много ползи – от подобряване на кръвообращението, подпомагане на мускулното възстановяване, увеличаване на антиоксидантите, укрепване на имунната система, подпомагане на загубата на тегло и дори блясък на косата ви.

Намалени нива на стрес. Редовното вземане на студен душ налага малко количество стрес на тялото ви, което води до процес на закаляване. Това означава, че вашата нервна система постепенно свиква да се справя с умерени нива на стрес. Процесът на закаляване ви помага да запазите хладнокръвие следващия път когато се окажете в стресова ситуация.

По-силен имунен отговор. Научните изследвания са установили, че взимането на студен душ увеличава броя на белите кръвни клетки в тялото ви. Тези кръвни клетки предпазват тялото ви от болести. Изследователите смятат, че този процес е свързан с повишена метаболитна скорост, която стимулира имунния отговор.

Отслабване. Изследванията показват, че студените душове (и излагането на студ като цяло), в допълнение към директното повишаване на скоростта на метаболизма, стимулират генерирането на кафява мазнина. Кафявата мазнина е специфичен вид мастна тъкан, която от своя страна генерира енергия чрез изгаряне на калории. Студените душове са ефективно средство за хора, които искат да свалят няколко килограма.

Ползи за психичното здраве

Въпреки че има по-малко научни изследвания в тази област, едно проучване предполага, че студените душове могат да помогнат за лечение на лека депресия чрез активиране на симпатиковата нервна система и задействане на ендорфини.

Това е нещо като приятното усещане, което можете да изпитате след натоварващи упражнения. Точно както упражненията могат да помогнат за повишаване на настроението ви, така може и студеният душ.

По-високо ниво на будност. Студените душове събуждат тялото ви, предизвиквайки по-високо състояние на бдителност. Студът също така ви стимулира да поемате по-дълбоки вдишвания, намалявайки нивото на CO2 в тялото, което ви помага да се концентрирате. Така студените душове ви поддържат готови и съсредоточени през целия ден.

Повишена сила на волята. Необходим е силен ум, за да издържите студа за продължителни периоди от време. Като включите студените душове в ежедневието си, вие укрепвате силата на волята си, което е от полза за много аспекти от вашето ежедневие.

Освен това студената вода е прекрасно допълнение към любимите горещи душове. Сами по себе си горещите душове имат много ползи за тялото, но излишната топлина може да е натоварваща за сърцето. Затова редуването или завършването със студена вода ще придаде на вашите ежедневни спа процедури под душа завършен ефект.

От енергийна гледна точка, студените душове активират тройния нагревател – енергийната система, която контролира температурата на тялото и отделните му органи. Това спомага за балансиране на телесното тегло и повишаване на енергийните нива. Което означава повече активност през деня, по-малко умора и по-добър сън през нощта.

Как се прави?

Първо, и това е важно, всеки, който е изложен на риск от инфаркт или инсулт, трябва да пропусне студените душове. Първоначалният шок може да накара сърдечния ритъм да скочи, а студената вода да доведе до стесняване на кръвоносните съдове, така че най-добре е да избягвате това, ако сте изложени на риск.

Но за всички останали, ако имате здраво сърце и се чувствате смели, ето няколко съвета, за да започнете.

  • Започнете първо с топъл душ

Добрата новина е, че водата не трябва да е студена за целия душ. Две минути студена вода в края на горещия ви душ обикновено са достатъчни, за да получите всички положителни ефекти.

  • Започнете с бебешки стъпки

Най-добрият начин да възприемете нов навик е да започнете с малко и да надграждате. Тъй като всяко начало може да е предизвикателно, подгответе вашата решителност. Практикувайте поне 3 седмици, преди да решите дали искате да го превърнете в ежедневен навик или да се откажете.

Можете да започнете с нормален душ и да завършите с 30 секунди студен. Постепенно може да увеличите продължителността.

Друг начин, който е много ползотворен, е да се редуват горещи и студени душове. Ефектът напомня на сауна. Може да следвате тези стъпки:

  1. Започнете с гореща вода (с температура, която усещате приятна и затопляща за тялото). Тъй като го съчетавате с ежедневния си душ, през това време може да измиете тялото.
  2. Когато сте готови, преминете към студеното обливане – 30 секунди до 2 минути
  3. Върнете се към хладка вода, която се усеща комфортно за тялото – 1 минута (с хладката вода може да измиете косата си)
  4. След това отново загрейте с гореща вода – 2 минути
  5. В края завършете с кратко студено обливане, за да се освободи излишната топлина от тялото – около 30 секунди

Това е кратка процедура за горещ и студен душ. Ако имате повече време и по-голяма нужда от възстановяване, може да повторите 2 или 3 пъти – като един цикъл е 2 минути гореща вода, 30 секунди студена, 1 минута хладка. И повторение…

Дали да обливаме главата със студена вода?

Отговорът е да, но внимателно. Обливането на главата и лицето със студена вода има много ползи, но за разлика от тялото, трябва да бъде в по-ограничен интервал. Обикновено можете да го задържите за не повече от 20 секунди. Останете твърде дълго и главата ще ви заболи за няколко секунди. Ако това се случи, не се притеснявайте, скоро ще изчезне. А вие ще сте научили къде е границата за следващия път.

Ако вече сте убедени в ползите от студените душове, съберете смелостта си, дишайте дълбоко няколко пъти и се потопете. Ако успеете да го изградите като навик, това ще се превърне в незаменима част от ежедневието ви за поддържане на вашето здраве и сила.

Едно мнение за “Ползите от студените душове – какво ни носят ледените тръпки

Вашият коментар