Ферментиралите плодови ензими повишават имунитета ви и подобряват стомашния баланс

Кимчи, кисело зеле, комбуча – списъкът продължава. Тези храни и напитки са толкова известни със своите ползи за здравето, защото всички са произведени чрез процес на ферментация.

Ферментиралите плодове и зеленчуци от древни времена са били използвани за приготвяне на храни и напитки, чиито ползи за човешкото здраве са подкрепени от различни традиции и учени.

Тази статия ще подчертае ползите за здравето и обичаите, свързани с така наречените „плодови ензими“.

„Плодов ензим“ е термин, широко известен в Малайзия, но и в други части на света. Ако случайно пътувате до Малайзия и срещнете хора, които се грижат за здравето си, със сигурност ще чуете за техните плодови ензими. Тези ферментирали напитки са предимно домашно приготвени, но някои се приготвят и в по-голям мащаб във ферми и малки предприятия.

Нека да преминем към сочните подробности.

Ползите за здравето от приема на плодови ензими

Подобно на други ферментирали храни и напитки, те съдържат много лесно достъпни фитонутриенти, йонизирани минерали (което означава, че са силно усвоими), витамини, пробиотици и здравословни ензими. Тези хранителни вещества засилват имунната система и подобряват здравето на стомаха. Последните проучвания показват, че те са много голям съюзник в борбата с вирусите и подобряването на белодробната и дихателната функция.

В книгата „Подхранващи традиции“ от Сали Фалън авторът обяснява подробно ползите за здравето от напитките с плодови ензими като пълноценна храна, богата на хранителни вещества, която подобрява храносмилането и цялостното благосъстояние.

Някои от полезните ефекти от приема на ферментирали плодови ензимни напитки включват:

  • Облекчаване на чревни проблеми
  • Подобрено храносмилане
  • Редовно движение на червата
  • Детоксикация
  • Укрепване на имунната система
  • По-устойчива на инфекции дихателна система
  • Подобряване на кръвообращението
  • Подобряване на тена на кожата, предотвратяване на обриви
  • Подобряване на издръжливостта и цялостното усещане за благосъстояние

Как се прави?

Приготвянето следва специален процес на ферментация на плодовете с добавка на кафява захар или мед.

Съставките могат да са различни, но резултатът е много здравословна и вкусна напитка, която прави чудеса за вашето чревно и цялостно здраве!

Има много рецепти и техники, но повечето от тях следват тези стъпки: 

  • Нарязване на плодовете на много ситни парченца
  • Подреждане на резени плодове със слой кафява захар или мед в чист сух стъклен буркан
  • Покриване на буркана с плътен капак
  • Разбъркване на сместа през ден в продължение на 3-4 седмици
  • Оставя се за до 100 дни, за да завърши процесът на ферментация
  • Филтриране и консумиране на малка доза след хранене за подобряване на храносмилането

Процесът не изисква добавяне на ферментираща култура, за разлика от кефира и киселото мляко например.

Всяка стъпка обаче има своите специфични особености: от избора на плодове до избора на прибори, с които да разбърквате ферментиращата смес, до бурканите за ферментация и къде да ги съхранявате по време на процеса на ферментация. Не на последно място, ферментиралата смес трябва да се филтрира в точното време.

Процесът на ферментация се наблюдава от майстор, който следи за появата на мухъл, който може да развали плодовия ензим.

Така че, ако искате да научите повече за това как се прави и да се обучите да го приготвяте сами, трябва да намерите професионален производител на напитки с плодови ензими, който знае всички тайни на процеса на приготвяне.

Какво съдържа плодовият ензим?

Съставките могат да варират, както и съотношението на специфичните хранителни вещества, минерали, витамини, пробиотици и ензими в напитката. Плодовият ензим обикновено е ароматен и сладък и съдържа процент алкохол.

Той съдържа захари като глюкоза и фруктоза и затова хората, които имат метаболитни заболявания на захарта като диабет и кандида, трябва да се консултират с лекар, преди да консумират напитки с плодови ензими.

Алкохолът е страничен продукт от процеса на ферментация, така че хората, които не консумират алкохол по здравословни или религиозни причини, също трябва да имат това предвид.

Както подсказва името на напитката, ензимите са най-мощната и известна съставка.

Ензимите са биологични катализатори, които могат да ускорят процесите в нашето тяло на клетъчно ниво. Те подпомагат функции като разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества.

Плодовете са особено важен източник на естествени ензими. Лечебните стойности на плодовите ензими като бромелаин от ананаси и папаин от папая са широко известни. Те имат силни противовъзпалителни свойства и е научно доказано, че подобряват кръвообращението и сърдечната функция и облекчават болките в ставите.

По време на ферментацията броят на ензимите в плодовете може да се увеличи. Това е така, защото живите бактерии предварително усвояват хранителните вещества и повишават нивата на ензимите. Тези повишени ензими се усвояват по-лесно от човешките клетки.

Плодови ензими: магическата ферментирала напитка на Малайзия

Поради многобройните си ползи за здравето, напитките с плодови ензими заемат не малък дял в културата на общественото здраве на Малайзия.

Ползите от приема на плодови ензими са известни на малайзийците от векове. В миналото много хора са приготвяли собствени плодови ензими.

Процесът на ферментация обаче отнема време, пространство и отдаденост. Някои ензими отнемат до 100 дни, за да завършат пълния цикъл. Ето защо малайзийците, които все още искат да се насладят на плодови ензими, разчитат или на доверени марки, или на добре познати местни производители.

За да отговорят на огромното търсене на плодови ензимни напитки, много компании започнаха да ги произвеждат в индустриален мащаб. Здравословната напитка може да се намери в почти всяка малайзийска аптека и магазин за здравословни храни на цена между 150 и 299 RM (60 до 120 лв).

В Малайзия ензимите се използват за възстановяване не само на човешкото здраве, но и като естествени торове.

Наскоро възникна огромен екологичен тласък за намаляване на замърсяването на реките в Малайзия чрез използването на плодови ензими. В град Танджунг Бунгах домакините са събрали развалени плодове от пазара, за да направят огромно количество ензими и да ги излеят в реките. Ензимите буквално „изяждат“ замърсители на водата и възстановяват екосистемата.

Няколко последни думи

Ензимите на плодовете са ценени заради техните лечебни свойства от векове.

Ако търсите начини да подобрите храносмилането и цялостното си здраве, пиенето на глътка плодова ензимна напитка след всяко хранене определено ще свърши работата. За още по-добри резултати трябва да го комбинирате със здравословна диета, редовен прием на вода, физически упражнения, достатъчно сън и премахване на всички лоши навици, които може да имате.

По време на обучението ще можете да се учиш как да правиш плодови ензими с енергия. Ще работим в група заедно, и ще вникнем във всички детайли на процеса, като особено внимание ще се обърне на практическата част – каква енергийна подготовка е необходима, какви са материалите и продуктите, и как става самото изпълнение на приготвянето.

Библиография:

Вашият коментар